Suomi-sarjan pudotuspelit käyntiin keskiviikkona

Suomi-sarjan runkosarja saatiin päätökseen sunnuntaina. Kahdeksan joukkueen pudotuspelien kaksi parasta pääsee karsimaan paikasta Mestikseen yhdessä Mestiksen kolmen heikoimman joukkueen kanssa. Noista viidestä joukkueesta kaksi parasta pelaa ensi kaudella Mestiksessä ja loput Suomi-sarjassa. Tässä artikkelissa tutustutaan lyhyesti Suomi-sarjan pudotuspelijoukkueisiin.

Ketterä

Imatran Ketterä oli runkosarjassa lähes ylivoimainen. Vuonna 1957 perustettu perinteikäs seura on vahva ehdokas mestariksi ja paikka ensi kaudeksi sarjatasoa ylempänä täysin mahdollinen. Viimeksi Ketterä on pelannut Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kaudella 1996-1997, tuolloisessa I-divisioonassa.

Joukkue teki eniten maaleja runkosarjassa, jonka lisäksi se onnistui pitämään oman maalinsa puhtaana ihailtavan hyvin. 36 ottelussa se päästi vain 59 osumaa, kun toiseksi vähiten maaleja päästänyt sarjakakkonen JHT laski maaleja taakseen 88 kappaletta.

Imatralla on tehty kovia satsauksia pelaajapuolella ja se on näkynyt tulostaululla. Joukkueessa pelaa monia rutinoituneita pelimiehiä, jotka omaavat vahvaa kokemusta ylemmiltäkin sarjatasoilta. Kirkkaimpana tähtenä tuikkii pistepörssin kakkossijalle päätynyt Jesse Juntheikki, joka on monelle Mestistä seuraavalle tuttu nimi. Viime kaudella Mestiksessä Kokkolan Hermeksen riveissä 49 peliin 42 pistettä tehnyt juonikas sentteri on viihtynyt Imatralla niin hyvin, että solmi kuun alussa sopimuksen ensi kaudestakin Ketterään.

Juntheikille vahvaa taustatukea tehojen muodossa on antanut vuonna 1995 syntynyt nuori latvialainen Rudolfs Maslovskis. Pienikokoinen laituri oli pistepörssin kolmas tehoilla 25+34=59.

Puolustuksen liiderinä toimii joukkueen kapteeni Jarno Lippojoki. 33 peliin 38 tehopistettä tehnyt kokenut puolustaja on käynyt tällä kaudella Liigassakin paikkaamassa SaiPan puolustajavajetta kolmen ottelun verran. Noissa otteluissa Lippojoki onnistui maalinteossa kertaalleen. Imatran Ketterän seuralegenda Jari Lippojoen (seurahistorian paras pisteidentekijä) veljenpoika on sitoutunut Ketterään tuleviksikin kausiksi.

Tiesitkö tämän?

Wayne Gretzkyn veli Keith Gretzky on pelannut Ketterässä 15 ottelua kaudella 1988-1989.

JHT

Viime kaudella Mestiksen karsinnoissa JYP-Akatemian haastanut JHT lähtee pudotuspeleihin yhtenä suosikeista, kun se sijoittui runkosarjassa toiselle sijalle. Täksi kaudeksi joukkueen päävalmentajaksi hankittiin toisen Suomi-sarjajoukkueen KJT:n riveistä siirtynyt Joni Petrell, joka on saanut joukkueen hyvään lyöntiin.

Vuonna 1992 perustettu Kalajoelta ponnistava Junkkarit Hockey Team pelaa tällä kaudella yhdettätoista vuotta putkeen Suomi-sarjassa. Joukkue on noussut viime vuosina yhdeksi Suomi-sarjan kärkijoukkueista. Viime kaudella JHT voitti Suomi-sarjan pronssia. Runkosarjassa toiseksi vähiten maaleja päästänyt JHT on kerännyt toiseksi eniten yleisöä kotiotteluihinsa Ketterän jälkeen.

Joukkueen paras pistemies on tällä kaudella ollut seurassa jo pitkään pelannut Tomi Gronoff. Yhdettätoista vuotta putkeen joukkueessa pelaava isokokoinen sentteri on tehtaillut 36 peliin tehot 14+31=45. Gronoff on seuran kaikkien aikojen kolmanneksi eniten pisteitä tehnyt pelaaja.

Mestis-kokemusta joukkueesta löytyy mm. Juho Joki-Erkkilän muodossa. Mestiksessä kuusi kautta pelannut seuran oma kasvatti on tehnyt tällä kaudella 31 peliin 36 tehopistettä.

Tiesitkö tämän?

Jussi Jokinen on JHT:n kasvatti.

Pyry

Viime kaudella neljänneksi sijoittunut Nokian Pyry lähtee pudotuspeleihin yhtenä ennakkosuosikeista. Kokeneita pelaajia omaava joukkue on pelannut maalirikkaita otteluita läpi kauden. Runkosarjan kolmonen teki yhteensä komeat 199 maalia runkosarjassa, mutta myös omissa verkko soi tasaiseen tahtiin. Pyry päästi yhteensä 112 maalia. Siinä on selvä ero esimerkiksi sarjakärki Ketterään, jonka häkkiin limppu lyötiin vain 59 kertaa.

Liigassakin Ässien valmennustiimissä toimineen päävalmentaja Sami Karppisen apuna on yksi suomalaisen jääkiekon suurista nimistä, kun Tappara-ikoni Janne Ojanen on toista kauttaan joukkueen valmennuksessa mukana.

Pyryn riveissä pelaa Suomi-sarjan pistepörssin kärki Antti Hilden. 36 peliin huimat 78 pistettä nakuttaneella Hildenillä on kokemusta Mestiksen ja Liigan lisäksi ulkomailta Norjan pääsarjasta, sekä Ruotsin ja Italian alemmilta sarjatasoilta.

Jääkiekkoa seuraavalle väelle ehkä tutuin nimi Pyryn kuluvan kauden otteluissa on ollut Liigastakin tuttu Jussi Pesonen. 18 A-maaottelua pelannut konkari pelaa toista kauttaan nokialaisten riveissä. Pesosen lisäksi joukkueesta löytyy Liiga-kokemusta mm. Antti Bruunin muodossa. Kokenut puolustaja on pelannut SM-liigassa 645 ottelua.

Maailman parhaaksi naismaalivahdiksikin tituleeratulla Noora Rädyllä on myös tämän kauden loppuun voimassa oleva sopimus Pyryn kanssa. Pääosin torjuntavastuun on kantanut kuitenkin TPS-kasvatti Kalle Hokkanen.

Tiesitkö tämän?

Janne Ojasen poika Oskari Ojanen pelaa Pyryn riveissä.

FPS

Perinteikäs Forssan Palloseura on Suomi-sarjan runkosarjan tämän kauden nelonen. Jo vuonna 1931 perustettu seura on tuttu monelle Mestiksen seuraajalle aikaisemmilta kausilta. Viimeksi FPS on pelannut Mestiksessä kaudella 2006-2007.

Joukkueen kantavin voima on ollut seuran oma kasvatti Jukka-Pekka Kurtelius. 32-vuotias kapteeni takoi 35 peliin tehot 17+26=43. HPK:n A-junioreista täksi kaudeksi Forssaan siirtynyt 21-vuotias Juuso Hämäläinen antoi vahvaa taustatukea 36 tehopisteellään.

3000 katsojaa vetävässä Forssan jäähallissa joukkue ei ollut parhaimmillaan, sillä se oli vasta sarjan 9.paras kotijoukkue. Vieraskaukalossa vihreäpaitainen FPS sen sijaan oli vahva ollen sarjan 4.paras vierasjoukkue.

FPS:n joukkue on todella nuori. Joukkueessa pelaa kapteeni Kurteliuksen lisäksi vain kaksi 80-luvulla syntynyttä pelaajaa (maalivahti Joonas Laaksonen ja hyökkääjä Raitis Pujats). Kaikki muut pelaajat ovat 90-luvulla syntyneitä, joista suuri osa on HPK:n juniorikoulun kasvatteja.

Tiesitkö tämän?

FPS pelasi kauteen 1992-1993 asti nimellä FoPS.

AIK

Punavalkoiseen peliasuun sonnustautunut Uleåborg AIK on suhteellisen tuore näky suomalaisessa jääkiekkoilussa. Limingassa kotiottelunsa pelaava joukkue pelaa toista kauttaan Suomi-sarjassa. Tulokaskaudellaan joukkue selviytyi pudotuspeleihin tippuen ensimmäisellä kierroksella runkosarjan voittaneelle Imatran Ketterälle.

Viidettä sijaa pitävän AIK:n hyvä menestys on perustunut vahvaan puolustuspelaamiseen. Joukkue päästi runkosarjassa kolmanneksi vähiten maaleja. Joukkueen kaikki pelit torjunut maalivahti Tomi Risteli sijoittui maalivahtien torjuntatilastossa toiseksi. 25-vuotiaan Kärppien kasvatin torjuntaprosentti oli vakuuttava 94,00%.

Hyökkäyspään tehoista runkosarjassa vastasi pitkälti sentteri Mikko Tauriaisen johtama ykkösvitja. Tauriainen oli joukkueen paras pistemies tehoin 13+24=37. Tauriainen on monien AIK:n pelaajien tapaan Oulun Kärppien kasvatti.

Tiesitkö tämän?

Uleåborg AIK on perustettu vuonna 2012.

Hunters

Porvoon ylpeys on vakiinnuttanut paikkansa vahvana Suomi-sarjajoukkueena. Kaudella 2013-2014 se kävi hakemassa vauhtia 2.divisioonasta, mutta sen jälkeen joukkue on nähty Suomi-sarjan pudotuspelikarkeloissa mukana.

Vuonna 1997 perustettu seura pelaa kotiottelunsa 1500 katsojaa vetävässä Porvoon jäähallissa. Huntersin päävalmentajana toimii kolmatta kautta putkeen 35-vuotias Tero Määttä. Apuvalmentajana toimii Liigassakin parhaalla kaudellaan 39 pistettä iskenyt Sami Ryhänen, jolla on myös pelaajakokemusta useista ulkomaisista sarjoista. Ryhänen ei ole täysin siirtynyt pelkästään penkin taakse, sillä taitava sentteri myös pelasi seitsemässä Huntersin Suomi-sarjapelissä tällä kaudella. Noissa peleissä Ryhänen teki yksitoista tehopistettä.

Joukkueen paras pistemies runkosarjassa oli seuran oma kasvatti Janne Nukarinen. Numerolla 51 pelaava hyökkääjä teki tehot 20+23=43. Maaliverkkoa joukkueesta heilutteli useimmiten Tomi Roukala, jonka tehosaldoksi runkosarjassa muodostui luvut 23+14=37.

Tiesitkö tämän?

HIFK-hyökkääjä Mika Partanen on Huntersin kasvatti.

KOOVEE

Tampereelta ponnistava KOOVEE on todellinen Suomi-sarjan konkari. KOOVEE on ollut mukana sarjassa niin kauan, kuin sarja on kyseisellä nimellä kulkenut, eli kaudesta 1999-2000. Kaudeksi 2006-2007 joukkue nousi Mestikseen, mutta tippui sieltä takaisin Suomi-sarjaan seuraavaksi kaudeksi. Viime kaudella tamperelaiset jäivät niukasti pudotuspelien ulkopuolelle sijoittumalla runkosarjassa sijalle 9.

Hakametsän jäähallin naapurissa Haka 2 -hallissa kotiottelunsa pelaavan KOOVEEn kauden komeetta on ollut 53 pistettä nakuttanut Jimi Palanto. 27-vuotias hyökkääjä nousi otsikoihin joulukuussa tehden ottelussa KHT:tä vastaan upean ilmaveivimaalin. Video maalista on nähtävissä Aamulehden sivuilla.

Kapteenin C-kirjainta rinnassaan kantaa koko aikuisuransa KOOVEEta edustanut Mikko Sulonen, joka on ollut myös tehokas. Yli pisteen per peli tehnyt 30-vuotias Sulonen on nuoren joukkueen harvoja yli 30-vuotiaita pelaajia.  

Runkosarjassa seitsemännelle sijalle päätynyt KOOVEE on pystynyt haastamaan hyvin sarjan kärkijoukkueita tämän kauden otteluissa. Se voikin olla pudotuspeleissä yllättävän vahva kortti.

Tiesitkö tämän?

KOOVEEn entinen pelaaja Erkki Suokko piti pitkään hallussaan pääsarjatason ennätystä nopeimmin tehdystä hattutempusta. Suokko heitti hatullisen maaleja vuonna 1961 vain 50 sekunnissa. Pelicansin Juha Leimu rikkoi ennätyksen viime kaudella tehden kolme maalia JYPin verkkoon 44 sekunnissa.

Titaanit

Talousvaikeuksien kanssa 2000-luvulla paininut Kotkan Titaanit on monille Mestiksen seuraajille tuttu joukkue. Joukkue pelasi Mestistä kaudet 2007-2009, mutta tippui sieltä aina 3.divisioonaan asti taloushuolien takia. Nyt joukkue on jälleen tehnyt vankkaa nousua kohti ylempiä sarjatasoja ja kotkalaiset ovat pelanneet hienon tulokaskauden Suomi-sarjassa tarraten kiinni viimeiseen pudotuspelipaikkaan.

Nuoren ja suhteellisen pienikokoisen joukkueen pistekärki runkosarjassa oli vuonna 1994 syntynyt kouvolalainen Santeri Kunttu. Taustatukea antoi varakapteeni Aapo Lampinen, joka on joukkueesta ainoa, jolla on kokemusta myös Mestiksestä.

Pitkälti omiin kasvatteihinsa nojaava Kotkan Titaanit lähtee pudotuspeleihin selkeänä haastajana, joka voi hyvänä päivänään yllättää kenet tahansa.

Tiesitkö tämän?

Nykypelaajista tunnetuin Titaanien kasvatti on MM-kisoissakin Suomea edustanut Ossi Louhivaara. Louhivaara pelasi 2000-luvun alussa kolmena kautena Suomi-sarjaa juuri Titaanien riveissä.

Näin pelataan

Suomi-sarjan kahdeksan parasta joukkuetta pääsee pudotuspeleihin. Runkosarjan voittaja kohtaa kahdeksanneksi sijoittuneen, toiseksi parhaiten sijoittunut seitsemänneksi sijoittuneen ja niin edelleen. Puolivälierät pelataan paras viidestä -järjestelmällä. Myöskin paras viidestä -järjestelmällä pelattavissa välierissä runkosarjassa parhaiten sijoittunut joukkue kohtaa huonoiten sijoittuneen ja toiseksi paras toiseksi huonoimman.

Suomi-sarjan kaksi parasta joukkuetta pääsevät pelaamaan noususta Mestikseen. Suomi-sarjan kaksi parasta ja Mestiksessä sijoille 11-13 sijoittuneet pelaavat kaksinkertaisen karsintasarjan keskenään, josta kaksi parasta joukkuetta pelaavat Mestiksessä kaudella 2017-2018. Näin ollen Mestiksen joukkuemäärä tippuu kolmestatoista joukkueesta kahteentoista tulevaksi kaudeksi.

Suomi-sarjan mestari ratkotaan karsintasarjan viimeisellä kierroksella, jossa Suomi-sarjajoukkueet kohtaavat keskenään. Kotiedun tuohon otteluun saa runkosarjassa paremmin sijoittunut joukkue.

Pudotuspelit alkavat keskiviikkona 22.2. Puolivälierien otteluparit ovat:

Ketterä - Titaanit

JHT - KOOVEE

Pyry - Hunters

FPS - AIK

Uusimmat uutiset

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next