maanantai, 17 syyskuu 2018 08:58

Ketterän Konsta Mesikämmenelle yhden ottelun pelikielto

Ketterän Konsta Mesikämmenelle on tuomittu yhden ottelun pelikielto.

Mestiksen kurinpitoryhmä on määrännyt Ketterän puolustaja Konsta Mesikämmenelle yhden ottelun pelikiellon. Mesikämmenelle tuomittiin 14.9.2018 pelatussa Ketterän ja KOOVEEn välisessä Suomen Cupin ottelussa pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 5min + pelirangaistus. Pelaaja on pelikiellossa kaikissa Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja Suomen Jääkiekkoliitto ry:n alaisissa sarjaotteluissa kunnes sarjaohjelmassa pelikielloksi määrätyt ottelut on pelattu.

Sovellettava sääntö

Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti:

Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät.

Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan:

Pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Johtopäätökset ja seuraamus

Saadun selvityksen (erotuomariraportti, videoleike) perusteella on kiistatonta, että Mesikämmen laitatilanteessa vastustajaa suoraan pään / niskan alueelle. Näin kyseessä on sääntökirjan 124 kohdan tarkoittama isku pään tai niskan alueelle, ja siten rangaistava teko. Asian arvioinnissa on huomioitu se, että isku on suoritettu kovalla voimalla pään alueelle aiheuttaen vastustajan kaatumisen. Vaikka kyseessä on ollut molemminpuolinen kamppailutilanne, on Mesikämmenen voimankäyttö ollut kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan tilanteessa ylimitoitettua. Asiassa on niin ikään huomioitu, että kyseessä on kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan ollut tietoinen teko.

Vaikka vastustaja ei ole loukkaantunut tilanteen seurauksena, katsoo kurinpitoryhmä, että teko on ollut piittaamaton ja vaarallinen. Teko on ollut siten sellainen, että siitä tulee määrätä ottelurangaistus.

Edellä esitetyn perusteella kurinpitoryhmä katsoo teon olevan yhden (1) ottelun lisärangaistuksen arvioinen.

Juho Melaluoto 
Mestiksen kurinpitoryhmän puheenjohtaja