perjantai, 31 elokuu 2018 16:27

Hermeksen Saku Kiviselle kahden ottelun pelikielto

Kokkolan Hermeksen Saku Kiviselle on tuomittu kahden ottelun pelikielto.

Mestiksen kurinpitoryhmä on määrännyt Kokkolan Hermeksen hyökkääjälle Saku Kiviselle kahden ottelun pelikiellon. Kiviselle tuomittiin 29.8.2018 pelatussa Hermeksen ja IPK:n välisessä harjoitusottelussa pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 5min + pelirangaistus. Kivinen kärsii pelikieltonsa 28.9. sekä 29.9. pelattavissa runkosarjan otteluissa.

Sovellettava sääntö

Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti:

Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät.

Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan:

Pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Johtopäätökset ja seuraamus

Saadun selvityksen (erotuomariraportti, videoleike) perusteella on kiistatonta, että Kivinen lyö laitatilanteessa vastustajaa suoraan pään / niskan alueelle. Näin kyseessä on sääntökirjan 124 kohdan tarkoittama isku pään tai niskan alueelle, ja siten rangaistava teko. Asian arvioinnissa on huomioitu se, että isku on suoritettu takaapäin ja kovalla voimalla, mikä on aiheuttanut kyyryssä olevalle vastustajalle kovan iskun pään / niskan alueelle. Asiassa tulee niin ikään huomioida, ettei vastustajan voida olettaa olleen tietoinen häneen kohdistettavasta vastaavanlaisesta iskusta. Videoleikkeen perusteella kurinpitoryhmä yhtyy erotuomariraportissa esitettyyn näkemykseen siitä, että kyseessä on turhautunut ja siten tietoisesti suoritettu teko.

Vaikka vastustaja ei ole loukkaantunut tilanteen seurauksena, katsoo kurinpitoryhmä, että teko on ollut piittaamaton ja vaarallinen. Teko on ollut siten sellainen, että siitä tulee määrätä ottelurangaistus.

Edellä esitetyn perusteella kurinpitoryhmä katsoo teon olevan kahden (2) ottelun lisärangaistuksen arvioinen.

Juho Melaluoto
Mestiksen kurinpitoryhmän puheenjohtaja