torstai, 30 marraskuu 2017 13:46

Cheerleaderin puheenvuoro

TUTO Cheerleadersin tanssijat pääsevät yhdistämään kaksi suurta intohimoaan - jääkiekon ja tanssimisen.

Kuuluuko tanssitytöt hallin portaille? Tätä kysymystä tullaan kysymään ikuisesti.

Olen itse pyörinyt jäähalleilla pienestä saakka, isän kanssa matseja katsomassa ja tanssia olen harrastanut yhtä kauan kuin olen osannut kävellä. Näiden kahden intohimon yhdistäminen tapahtui sattumalta noin kymmenen vuotta sitten. Ainakin mulla.

Olen cheerleader-urani aloittanut Lappeenrannan Kisapuistossa SaiPan tiimissä ja myös Helsingin MM-kisoissa olin tanssimassa vuonna 2013. Näiden kisojen johdosta tutustuinkin TUTO Cheerleadersien perustajaan. Vuonna 2014 U18-kisoissa Lappeenrannassa ja Imatralla olin tanssimassa sinivalkoisissa myöskin ja toimin porukan "liiderinä". Kun muutin Turkuun kesällä 2015, en ollut ajatellut jatkavani enää lätkächeepparina, vaan jäädä "eläkkeelle" näistä hommista. Loppujen lopuksi veri alkoi kuitenkin vetää hallin portaille ja täällä sitä Marli Areenalla on allekirjoittaneella menossa 3. kausi.

TUTO Cheerleaders on perustettu keväällä 2014 ja ensiesiintyminen ryhmällä on ollut sen kevään playoffs-otteluissa. Meitä on ryhmässä tällä hetkellä 14 taitavaa tanssijaa ja olemme mukana siis jokaisessa TUTO Hockeyn kotipelissä luomassa lisää tunnelmaa katsomoon ja yleisesti koko ottelutapahtumaan. Treenaillaan aina edeltävä kesä uusia kuvioita kautta varten ja kauden aikana keskitymme enemmän matseihin. Treenailemme silti yhdessä kerran viikkoon ja syvennymme portailla esitettäviin sarjoihin sekä pidempiin tanssiesityksiin niissä.

"Paljon teille maksetaan palkkaa?" - on aika yleinen kysymys, kun kerrot harrastuksestasi. Me kuulumme vapaaehtoisiin, joten meille ei tästä varsinaisesti palkkaa makseta. Kukapa tätä rahan takia tekisikään, vaan kyllä tää menee niin sanotusti "rakkaudesta lajiin" -mentaliteetilla. Jokainen meistä rakastaa tanssimista ja seurata lätkää, niin mikäs sen hienompaa, kun saa yhdistää ne molemmat! Ja täytyy myöntää, että sä vaan kasvat tähän hommaan kiinni. Tämä on ihan oma maailmansa verrattuna esimerkiksi johonkin perinteisempään tanssiryhmään ja -lajiin. Tässä on vaan se oma juttunsa ja se vie menneessään.

Katsojat voivat bongata Marlin portailla tanssijoita, jotka ovat joka solullaan mukana matsin väännöissä ja vihellyksissä. Välillä ei meinaa portailla edes pysyä, kun on niin huima meno kentällä. Me eletään joukkueen ja organisaation mukana. Kun voitetaan ja on ollut törkeen hyvä meininki Kupittaalla, niin kotiin tullessa hissin peilistä näkyy iso hymy ja on mahtava fiilis. Kun taas sitten välillä tulee turpaan ja ei ole oikein onnistunut, niin kyllä se vaan meilläkin vaikuttaa mielialaan. Vaikka eihän se portailta kenellekään näy, koska me hymyillään ja kannustetaan niin kauan kuin summeri soi. Himaan kun pääset ja luistin ei ole luistanut, eikä verkot heiluneet oikeessa päässä, niin kyllä naapuri näkee naamasta miten illan matsissa kävi.

Tällä hetkellä Mestiksessä ei kuitenkaan ole kuin kolmella tiimillä tanssijat. Me TUTOn matseissa, Peliitoilla Heinolassa ja IPK:lla Iisalmessa. Onhan Mestiksen historiassa ollut muitakin ryhmiä, joista kaksi on noussut joukkueiden kanssa Liigaan.

Monella joukkueella ei ole resursseja pitää tanssityttöjä. Meidän onneksi TUTO Hockeylla on resursseja sekä haluja pitää meidät osana Kupittaan ottelutapahtumaa. Ja tästä me olemme hyvin onnellisessa asemassa, ja kiitollisia siitä, että saamme tehdä tätä duunia. Tulevaisuudessa olisi tietenkin mahtavaa nähdä Mestiksessäkin enemmän tanssiryhmiä, mutta hienointa olisi kuitenkin se, että kun me tämän hetken tanssijat jäämme sinne eläkkeelle jossain vaiheessa, olisi meidän ryhmä vakiinnuttanut paikkansa muiden Turun tanssiryhmien joukossa ja näin ryhmän toiminta jatkuisi.

Hyvällä pohjalla ollaan ja matkahan on vielä kesken. Haluan toivottaa kaikille ihanaa joulua (kyllä sekin on jo nurkan takana) sekä aivan mahtavaa lätkäkautta!

-Mira

TUTO Cheerleaders, varakapteeni

(Muokattu: IPK:n cheerleaderit lisätty tekstiin.)